Jadłospis 04.04.2022- 08.04.2022

JADŁOSPIS

04.04.2022-08.04.2022

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina wieprzowa z ogórkiem zielonym, herbata owocowa,

jabłko

1)3)

Barszcz biały z ziemniakami i śmietaną z majerankiem,

bitka schabowa w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty białej z marchewką,

kompot

1)3)5)

Pieczywo białe z masłem, jajko gotowane, pomidor ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

1)2)3)

WTOREK

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią,

herbata owocowa,

owoc

1)3)

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem,

potrawka drobiowa w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem,

kompot

1)3)5)

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem (wyrób własny), herbata z cytryną, owoc

1)2)

ŚRODA

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa z papryką, herbata z cytryną,

owoc

1)3)

Zupa fasolowa z ziemniakami,

makaron z białym serem i polewą truskawkową,

kompot

1)2)3)5)

Pieczywo białe z masłem, pasztet (wyrób własny), ogórek kiszony, mięta

1)2)3)5)

CZWARTEK

Szwedzki stół:

pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, ser żółty, jajko gotowane, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka, herbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem,

owoc

1)2)3)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i śmietaną, pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym, kasza kuskus, brukselka gotowana z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki jabłka z suszoną morelą,

kompot

1)2)3)5)

Kisiel owocowy (wyrób własny), chałka, owoc

1)2)

PIĄTEK

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj ze szczypiorkiem i papryką, herbata z cytryną,

owoc

1)2)3)

Krupnik z zieleniną,

pieczone pulpety z ryby, ziemniaki, jarzynka ze szpinaku ze śmietaną, surówka z kapusty pekińskiej ogórka, kukurydzy, papryki,

kompot

1)2)3)4)5)

Serek waniliowy, bułka koktajlowa, herbata z cytryną, owoc

1)3)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji występujące w posiłkach: 1) zboża zawierające gluten, 2) jaja i pochodne, 3) mleko i pochodne, 4) ryby i pochodne, 5) seler i pochodne, 6) sezam, 7) orzechy ziemne, 8) soja i pochodne, 9) mięczaki i inne orzechy, 10) gorczyca, 11) skorupiaki i pochodne, 12) dwutlenek siarki i siarczany >10mg/kg lub 10mg/l, 13) łubin.