Jadłospis 19.04.2022- 22.04.2022

JADŁOSPIS

19.04.2022-22.04.2022

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

WTOREK

Płatki kukurydziane na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, ser żółty z ketchupem, herbata owocowa,

owoc

1),3)

Zupa jarzynowa z ziemniakami i śmietaną,

naleśniki z białym serem i musem truskawkowym,

kompot

1),2),3),5)

Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka z ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

1),3)

ŚRODA

Płatki ryżowe na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj ze szczypiorkiem, herbata z cytryną,

owoc

1),2),3)

Kapuśniak z ziemniakami,

pieczeń rzymska wołowo-wieprzowa w sosie chrzanowym, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej ogórka papryki z pestkami słonecznika,

kompot

1),2),3),5)

Ryż ze śmietaną, prażonym jabłkiem i cynamonem, herbata z cytryną

1),3)

CZWARTEK

Kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka wieprzowa z papryką, herbata owocowa

owoc

1),3)

Krem dyniowy ze śmietaną i groszkiem ptysiowym,

klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, bukiet warzyw z masłem, surówka z ogórka i rzodkiewki z jogurtem naturalnym,

kompot

1),2),3),5)

Pieczywo mieszane z masłem,

jajko gotowane, pomidor ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

1),2),3)

PIĄTEK

Makaron na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata z cytryną,

owoc

1),2),3)

Krupnik z ziemniakami i zieleniną, kotlet z ryby, ziemniaki,

jarzynka z warzyw (marchewki, selera, pietruszki) w pomidorach,

kompot

1),2),3),4),5)

Koktajl bananowo-

truskawkowy na maślance (wyrób własny), bułka kajzerka

1),3)

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji występujące w posiłkach: 1) zboża zawierające gluten, 2) jaja i pochodne, 3) mleko i pochodne, 4) ryby i pochodne, 5) seler i pochodne, 6) sezam, 7) orzechy ziemne, 8) soja i pochodne, 9) mięczaki i inne orzechy, 10) gorczyca, 11) skorupiaki i pochodne, 12) dwutlenek siarki i siarczany >10mg/kg lub 10mg/l, 13) łubin.